10.02.13

Про індивідуальні плани корекційно-розвиткової роботи

Впровадження особистісно-орієнтованих планів корекційно-розвиткової роботи – запорука здійснення системної, якісної, ефективної комплексної реабілітації учнів з вадами розвитку в умовах спеціальної школи

                 Лучко Л.В. – вчитель-дефектолог слухового кабінету школи,
                                            Касецька О.В. – заступник директора з НР школи

   Працюючи в умовах оновленого правового поля КЗО «Криворізька спеціальна загальноосвітня школа-інтернат I – III ступенів № 11» ДОР» здійснює комплексну реабілітацію учнів у відповідності з Законом України «Про загальну середню освіту»,
Положенням про спеціальну загальноосвітню школу (школу-інтернат) для дітей які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку, Законом України «Про реабілітацію інвалідів в Україні», «Державною типовою програмою реабілітації інвалідів» від 23.05.2007 року № 757, відповідно до Інструктивно-методичного листа МОН України «Організаціно-методичні засади здійснення комплексної реабілітації учнів (вихованців) у спеціальних загальноосвітніх закладах» від 04.08.2009 року № 1/9 – 515, Інструктивно-методоичного листа «Про організацію роботи з розвитку слухового сприймання та формування вимови у школах (школах-інтернатах) для дітей глухих та зі зниженим слухом» від 13.07.2010 року № 1/9 – 491.
     В основу роботи усього педагогічного колективу школи покладено сучасне наукове розуміння компенсації та корекції , соціальної адаптації та інтеграції в суспільство дітей з вадами розвитку.
        Пріоритетними напрямками роботи нашого закладу є – білінгвістична основа навчання, розкриття потенційних можливостей та здібностей учнів, впровадження особистісно орієнтованого навчання, широке використання комп’ютерних технологій та здійснення компенсаторно-реабілітаційного впливу на когнітивний розвиток учнів.
Педколектив нашого закладу – досвідчені, високопрофесійні педагоги, що глибоко знають і розуміють психологічні, індивідуальні особливості дітей, досконало володіють методичним інструментарієм для якісного і ефективного навчання школярів.
      Наш енергійний колектив завжди в курсі новітніх педагогічних технологій, педагогічних досягнень в галузі спеціальної освіти. Загалом, у школі працює колектив кваліфікованих однодумців, здатних на високому професійному рівні розв’язувати усі завдання, що постають перед закладом, а головне – оточують дітей любов’ю, теплом, увагою.
Останнім часом у школі збільшилась кількість дітей, що мають складну структуру дефекту, поєднується декілька психофізичних порушень.
        В умовах, що склалися та відповідно до вище зазначених нормативно-правових документів у нашому закладі окрім освітніх послуг здійснюється медична, психологічно-педагогічна, фізична, професійна, фізкультурно-спортивна, соціально-побутова реабілітація.
      Після вступу до школи, комплексного обстеження та висновків медико-педагогічної комісії, враховуючи індивідуальну програму реабілітації до роботи з кожною дитиною залучаються досвідчені педагоги, основна мета яких – організація корекційно – реабілітаційної роботи.
    З урахуванням особливостей навчально пізнавальної діяльності кожної категорії дітей, у закладі створені оптимальні умови для реалізації корекційної спрямованості навчання, виховання, подолання порушень вад слуху, мовлення, фізичного розвитку.
  Висновки діагностичних обстежень шкільної психолого-медико-педагогічної комісії надзвичайно важливі і є основною для розробки напрямків, змісту та методів корекційно-реабілітаційної роботи з кожним учнем закладу.
  Кваліфіковані фахівці ШПМПК, визначивши рівень психологічного розвитку учнів, комплектують диференційовані групи навчання з урахуванням однорідності порушень, рівня розвитку пізнавальних процесів, рівня мовленнєвого розвитку, стану залишкової слухової функції та індивідуальних особливостей кожного школяра.
      За участю членів ШПМПК на підставі індивідуальних програм реабілітації дитини-інваліда у закладі розроблені індивідуальні плани корекційно-розвиткової роботи, які становлять собою конкретні рекомендації, основні завдання та напрямки реабілітаційної роботи від висококваліфікованих, досвідчених фахівців-педагогів корекційних занять, ритміки, УЖМ, вчителів розвитку мови, соціального педагога, практичного психолога та лікаря школи.
      Особливо детально здійснюється корекційно-реабілітаційна робота з учнями, які навчаються за індивідуальною програмою.
   Педагогічні і медичні працівники закладу під час уроків, занять та в позаурочний час здійснюють системні спостереження учнів. Висновки цих спостережень узагальнюються на засіданнях педконсіліумів, ШПМПК, на засіданнях педрад, методичних комісій та враховуючи рекомендації практичного психолога, соціального педагога школи, вноситься відповідні корективи в систему навчально-реабілітаційної роботи.
    Працюючи над втіленням провідних проектів школи-інтернату – «Гідне майбутнє дітям з особливими потребами», «Рідна школа моя – краси і здоров’я оаза!», «Національна самобутність українського народу» - у закладі створено слуховий кабінет для фронтальної роботи, обстеження слуху, 5 кабінетів для індивідуальних корекційних занять з розвитку слухового сприйманням та формування вимови, кабінет ритміки, кабінет предметно – практичного навчання, кабінет інноваційно - комунікативних технологій та української жестової мови, кабінет інформатики, кабінет української мови та літератури, біології, математики, кабінет початкових класів, центр дитячої творчості «Перлина», тренажерна зала та сенсорна кімната, кабінет ЛФК, навчально-виробничі майстерні, кабінет для роботи практичного психолога та соціального педагога.
      Кабінети оснащені комплектами сучасної звукопідсилювальної апаратури, комп’ютерами з програмним забезпеченням «Видима мова», «Світ звуків», «Живий звук», мультимедійними проекторами з інтерактивними дошками та сучасними музично-акустичними системами.
Увесь навчально-виховний процес, що здійснюється на базі кабінетів має корекційно-реабілітаційне спрямування.
   З усіма без винятку дітьми працюють вчителі-сурдопедагоги, корекційні педагоги, практичний психолог, соціальний педагог.
Увага до кожної дитини, її проблем, переживань – такий принцип роботи кожного фахівця.
     Соціальна-психологічна служба школи працює на попередження виникнення негативних проявів у соціально-психологічному розвитку кожного школяра внаслідок вад розвитку, визначаючи психологічні аспекти їх життя, їх стосунки з однолітками, дорослими. Всі учні школи проходять обов’язкове психологічне обстеження за різноманітними методиками.
      Корекційно-реабілітаційна робота з дітьми не дає миттєвих результатів. Це довгий копіткий процес. Та завдяки натхненій праці вчителів, вихователів і всіх співпрацівників школи, наші учні знаходять своє повноцінне місце у житті. Завдяки самовідданій праці педагогів ми повертаємо учням право на нормальне життя, на самовизначення, на щастя.
    Планомірно та творчо організований навчально-реабілітаційний процес у закладі сприяє успішному розв’язанню завдань комплексної реабілітації учнів школи.
   Для нас є безперечним те, що впровадження інноваційних, комп’ютерних технологій, впровадження білінгвального методу навчання та новітніх сурдотехнічних засобів в умовах створеного середовища словесно-жестової двомовності та здійснення корекційно-розвиткової реабілітаційної роботи веде до подолання дефектів розвитку та суттєво покращує адаптаційні можливості дітей з комплексними вадами розвитку.
      Впровадження особистісно орієнтованого диференційованого навчання через індивідуальні плани корекційно-розвиткової роботи дає можливість краще вирішувати важливі завдання підвищення загального рівня фізичного та розумового розвитку учнів, готувати їх до повноцінного життя у суспільстві.
     Завдяки збалансованості корекційно-реабілітаційних заходів у школі створені реальні високі передумови для того, щоб за допомогою високих технологій ефективно вирішувати суттєві проблеми корекції, реабілітації та абілітації дітей з вадами розвитку, формувати у них впевненість у власних силах, забезпечувати їм реальні умови комфортної інтеграції в сучасне суспільство.
    Навчання дітей з вадами розвитку в школі-інтернаті відкриває для них широкі горизонти подальшого життя, тому що освітній процес у закладі забезпечує такі умови, які допомагають їм жити серед людей, працювати, спілкуватися з ними, позитивно сприймати життя та відповідати за своє існування в ньому.
     Для прикладу подаємо стислий зразок індивідуального плану корекційно-розвиткової роботи з учнем початкової школи, який успішно впроваджується в системі комплексної реабілітаційної роботи досвідченими педагогами закладу.

   


Індивідуальний план корекційно-розвиткової роботи з Івановим Павлом.

На початку плану визначені диференційовані групи учнів, що укомплектовані з урахуванням:
-                    Рівня розвитку пізнавальних процесів.
-                    Рівня розвитку мовленнєвих здібностей та можливостей.
-                    Стану залишкової слухової функції  відповідно до аудіо метричних даних учнів.

Відомості про учня:
ПІБ;
дата народження;
 місце народження;
домашня адреса;
контактні телефони;
висновок ОПМПК;
за якою програмою направлений на навчання;
характеристика сім’ї (з ким дитина проживає, статус сім’ї);
психологічний клімат сім’ї, характер відносин між членами сім’ї та дитини;
участь батьків у вихованні та утриманні дитини, чи є у батьків та родичів проблеми щодо утримання, навчання та соціального захисту дитини;
 чи володіють  члени родини жестовою мовою та спеціальними засобами спілкування з дитиною;
 кількість дітей у сім’ї, їх вік, місце навчання та перебування;
соціально-побутова орієнтація, формування моральних якостей; особливості стану здоров’я(стан зору, опорно-рухової системи та соматичні відхилення);
група здоров’я;
диспансерний облік через (назва хвороби);
 медичні протипоказання;
стан слухової функції та причини зниження слуху;
 чи займався слухо-мовленнєвим тренуванням та з якого часу;
забезпеченість та рівень використання звукопідсилювальною апаратурою індивідуального та колективного користування, іншим сурдотехнічним обладнанням;
 рівень успішності ( високий, достатній, низький), здібності дитини.



Профіль звуковимови учня


                 Іванов Павло

а           о           у           м           т           и           в
+           +           +           +          +           +           +
                                       мп

п           е           і            я           н           с            к
+           +          +           +           +           +            +              
                          іи                                    нт         приз

л           ш          д           р           х           ф           є
+           +           т           +,л        к,+        +       +,іде         
шир.     бок                    фр.

ю           ї           з            ґ           ж           б           г
+            ід.       +            к          +            п           к
Ід.у                   с                         жш       +

й            ц          ч           щ         дз           дж
+            с          ш          ш         т.з           т.ж

 ’           ь           ьо         йо
+           -            -+           +

Мовленнєве дихання: коротке.
Голос: N сили з гугнявим відтінком.
Мова: Недостатньо зрозуміла, невиразна, рівнонаголошена, поскладова з призвуками, не інтонована.
Темп: дуже повільний.





Психологічна характеристика рівня розвитку пізнавальних процесів та особистісних якостей учня

Поведінка адекватна. В контакт вступає, але без особливого власного бажання і не за власною ініціативою. На співпрацю з дорослими погоджується, але на короткий проміжок часу. Предметно-практичні дії носять поверхневий характер.
Недостатній рівень розвитку дрібної моторики. Учень не орієнтований на пізнавальну активність, низький рівень мотивації; з предметів встигає слабо. Навчається та працює лише за необхідністю, неохоче. Інтереси і нахили мають поверхневий характер. Рівень навченості недостатній.
Домінує мимовільний вид уваги. Відзначаються  порушення уваги: низький рівень обсягу, концентрації, розподілу, переключення. При виконанні навчальних завдань не здатний переключатися з одного виду діяльності на інший, не може спланувати свою діяльність. На уроках відволікається на зовнішні подразники.
Пам'ять мимовільна, короткочасна. Недостатній рівень розвитку зорової образної та словесно-логічної пам’яті.
Мислення наочно-образне (аналізує, класифікує, виділяє суттєві ознаки, встановлює схоже та відмінне, узагальнює з труднощами), та в процесі навчальної діяльності потребує зразок для наслідування. Встановлення причинно-наслідкових зв’язків на недостатньому рівні.
У Сергія домінантний холеристичний тип темпераменту та яскраво виражені риси збудливого типу акцентуації. Відрізняється підвищеною знервованістю  і неврівноваженістю поведінки. Може бути агресивним, схильним до ризику. Підвищена імпульсивність, інстинктивність, дратівливість, запальність. Самооцінка завищена. Соціометричний статус у колективі-наближений до лідера.
Труднощі в навчанні пов’язані з недостатньо розвинутим емоційно-вольовим контролем, хлопець не доводить розпочату справу до кінця, шукає легких рішень.





Характеристика розвитку мовлення

Стан слуху на обидва вуха – IV група глухоти. Користується індивідуальним слуховим апаратом Sumo DM.
Мовленнєві навички сформовані на рівні базового концентру зі здійсненням відповідної заміни базових звуків.
Учень досить виразно та зрозуміло промовляє, читає мовленнєвий матеріал при наявності та усвідомленні зовнішнього контролю за вимовою. Самоконтроль формується дуже повільно через низькі здібності концентрування , зосередження уваги на навчальному матеріалі, на навчальній діяльності.
Хлопчик має складності у розвитку моторики артикуляційного апарату, уповільнене мовленнєве дихання, тому слід вправляти учня у прискореному та швидкому промовлянні знайомого мовленнєвого матеріалу.
Потребує удосконалення умінь та навичок спряженого мовлення, читання.
Через дуже слабку словесну пам'ять з труднощами відтворює з памяті як слова так і короткі речення. Відтворює ритміко-інтонаційні особливості прочитаного мовленнєвого матеріалу тільки з опорою на зразок.
Словесного наголосу не дотримується через низький рівень розвитку пізнавальних процесів, слабо розвинену словесну пам'ять з труднощами утримує в памяті та відтворює самостійно тематичний та фразовий словник. Потребує постійної допомоги  та зорової табличної опори при роботі над усним мовленням. Потребує активного вправлення у слухо-зоровому розпізнаванні та відтворенні тренованого мовленнєвого матеріалу та системному збагаченні активного словникового запасу.
Розпізнає слухо-зорово мовленнєвий матеріал за артикуляційними особливостями повільно та слабо. Спілкується частіше жестовою мовою, яка потребує розвитку та удосконалення. Звернене мовлення розуміє частково, у ситуації.





№ з/п
Рекомендації, щодо корекції розвитку пізнавальних процесів та особистісних якостей.


1



2




3

4



5



6





7


8


9



10
Рекомендації практичного психолога

Для розвитку дрібної моторики рук слід використовувати настільні ігри «Складання пазлів», «Мозаїка»; розвивальні вправи «Лабіринт», «Доріжки», «Візерунки».

Для підвищення рівня мотивації учня до пізнавальної діяльності необхідно використовувати сюжетно-рольові ігри «Незакінчені речення», «Чарівний портфель» та створення доброзичливої атмосфери у колективі».

Необхідно розвивати довільну увагу за допомогою  дидактичних ігор «Друкарська машинка», «Муха», «Хор», «Меблі».
Для розвитку зорової довгочасної пам’яті використовуйте вправи «Античас», «Повтори навпаки», «Шифрування слів», «Замам’ятай і замалюй».

В зв’язку з недостатнім рівнем розвитку причинно-наслідкових зв’язків у роботі використовувати дидактичні ігри «Сюжетні картинки», «Що було? Що буде?», «Продовження речень».

Для розвитку вміння класифікувати, аналізувати, порівнювати, узагальнювати необхідно використовувати ігрові вправи «Групування слів», «Хто більше?», «Лото», «Чия хатинка?», «Чарівні перетворення»; тематичні вправи «Фігури», «Меблі», «Овочі», «Пори року».

Створювати сприятливі умови для розвитку активності учня в створеному словесно-жестовому середовищі.

Виховувати послідовність, охайність в роботі шляхом залучення учня в спільну корисну працю.

На підставі показника високого рівня агресії, необхідно формувати моральні якості учня шляхом власного прикладу неагресивної поведінки, залучення до колективної роботи.

Крім того, для зниження рівня агресії необхідно не тільки знайти загальні шляхи каналізації агресивних тенденцій, але і давати вихід одномоментної агресії. Для цього існують нескладні  прийоми: дозволити дитині люто рвати папір, різати пластмасовим ножем пластилін, здійснювати нешкідливі руйнівні дії, які в нападі агресії дитина може робити довго і з насолодою.


№ з/п
Рекомендації щодо здійснення корекційно – розвиткової роботи  у навчально – виховному процесі

1

2


3





4



5



6


7



8


10



11


12



13





14



15





16



17



18



19


20


21




22



23


24


25



26

27


28


29




30
31



32

33


34




35

36
37
38

39



Медичні рекомендації
Медичне спостереження вузькими спеціалістами (ЛОР, Окуліст, Хірург, сурдолог, невролог – 2-чі на рік).
За результатами  поглибленого медогляду рекомендовано:
-         профілактичне лікування (вітамін С, пірацетам, гліцесед);
-         слухопротезування (1 раз на 3 роки);
Відповідно до діагнозу рекомендується:
-         загартування;
-         санаторно-курортне лікування;
-         оздоровчий табір влітку.

Рекомендації вчителя-дефектолога
Здійснювати роботу над удосконаленням умінь та навичок регулювання мовленнєвого дихання, сили та висоти голосу при наслідуванні темпоритмічних та інтонаційних особливостей зверненого мовлення, говоріння, читання.
Здійснювати роботу з формування навичок самоконтролю за особистою вимовою шляхом вправ зі слухо-зорового сприймання та розрізнення, відтворення знайомих та нових слів, коротких речень з опорою на ритм мовних одиниць та видимі артикулеми.
Удосконалювати спряжене мовлення шляхом формування навичок наслідування зразків мовлення різного темпу – швидко, повільно, нормально.
Формувати комунікативні навички шляхом формування усвідомлення змісту сприйнятого мовленнєвого матеріалу, орієнтуючись на знайомі слова, словосполучення та синтаксичні конструкції.
З метою виховання мовленнєвої активності, формування культури ведення діалогу розвивати потребу і вміння звертатися до співрозмовника, звертати увагу на його артикуляцію та міміку.
Здійснюючи роботу зі збагачення фразового словника, діалогічного мовлення, розмовно-побутового мовлення, формувати уміння орієнтуватись на ситуацію спілкування для усвідомлення змісту мовленнєвого матеріалу, використовуючи жестову мову.
Здійснювати роботу над діалогічним мовленням, де при збагаченні словникового запасу автоматизувати правильну звуковимову засвоєних вимовних навичок на матеріалі реплік діалогу.
З метою формування спряженого читання спонукати та заохочувати учня до розбірливого, плавного читання у нормальному темпі з дотриманням словесного наголосу, інтонуванням питальних, окличних, розповідних речень.
Формувати навички самоконтролю за особистим промовлянням мовних одиниць під час читання.
Контролювати якість вимови звуків: «м, н», голосних, дифтонгів, «л, р», шиплячих, свистячих звуків.

Рекомендації вчителя ритміки
Використовувати прийоми фонетичної ритміки зі зміною характеру рухів (плавним і відривчастим, повільним і швидким, напруженим і розслабленим) в роботі над виразністю мови та автоматизації навичок вимови.
Залучати до музичних ігор, драматизації музичних творів (пісень), імпровізації рухів під музику з метою формування емоційного відгуку на музику.

Рекомендації класного керівника та рекомендації щодо розвитку мовлення
Шляхом використання природньо-життєвих ситуацій здійснювати формування моральних якостей таких як: повагу до старших, доброзичливе ставлення до дівчаток, чесність, подільчивість, стриманість, ввічливість, шанобливість, вдячність.
Шляхом залучення учня до занять гуртка «Бісероплетіння» сприяти вихованню в нього посидючості, уміння зосереджувати увагу на роботі, вправах; виховувати естетичну насолоду від виконаної роботи; формувати художній смак та інтерес до творчої співдії.
Для формування життєвої компетентності особистості учня розвивати довільну саморегуляцію, комунікативні здібності, емоційну сферу шляхом залучення хлопчика до участі в інсценівках, діалогах, використовуючи при цьому усно-жестове мовлення.
Реалізуючи математичні здібності учня розвивати їх на заняттях гуртка «Юний математик» та факультативних заняттях у комп’ютерному класі.
Залучати учня до участі в підготовці та проведенні свят для формування впевненості в своїх силах, самореалізації та розширенні  мовленнєвої практики школяра.
Рекомендувати батькам у спілкуванні з дитиною використовувати широкий діапазон стимулів, заохочень та демонструвати у відношеннях не агресивний тип поведінки.

Рекомендації щодо вивчення української жестової мови
Удосконалювати жестову лексику з тем: «Числа», «Запитання», «Загальновживані жести», «Гості, гостинність», «Хвороба, допомога, здоровя», «Відпочинок-шляхом перегляду відеозаписів в позаурочний час».
Сприяти удосконаленню умінь аналізувати та переказувати прочитані оповідання, розповіді вчителя, учнів однокласників засобом УЖМ.
Вправляти учня в умінні вести діалоги засобом УЖМ, виражати почуття, ставлення до побутово-життєвих ситуацій; ставити запитання, адекватні теми.
Сприяти розвитку практичних навичок та уміння використовувати різні способи вираження завершеності  і незавершеності дії в УЖМ, різних форм вираження в жестовій мові множинності та приналежності шляхом спілкування та діалогів.
Сприяти розширенню жестової практики учня та залучення його до занять в художньо-драматичному гуртку.
Удосконалювати жестову мову шляхом залучення учня до участі у загальношкільних, класно-групових  святах з жестово-усними виступами.
Підсилювати усно-жестову мовленнєву активність шляхом використання природньо-життєвих, побутових ситуацій, що сприятимуть розширенню усно-жестового середовища.
Сприяти удосконаленню культури усно-жестового мовлення у процесі спілкування з товаришами та дорослими.

Рекомендації щодо фізкультурно-спортивної роботи

Рекомендовано заняття фізкультурою в основній групі здоров’я.
У зв’язку з наявністю в учня здібностей до легкої атлетики, як фізично розвиненого та у зв’язку з    основною групою здоров’я залучити учня до занять спортивної секції з легкої атлетики, волейболу, футболу.
У зв’язку з основною групою здоров’я рекомендовано заняття у сенсорній залі.
У зв’язку зі спортивними здібностями щодо занять волейболом, легкою атлетикою, футболом, настільним тенісом оздоровити учня в спортивному таборі.
Залучати учня до участі у олімпіадах, спартакіадах, веселих стартах, рухливих іграх.

Рекомендації соціального педагога

Щорічне відвідування сім’ї та складання акту обстеження житлово-побутових умов.
Тримати на контролі відвідування навчальних занять.
Постійно дбати про фізичне здоров’я та психічний стан учня.
Формувати навички з самообслуговування учні, враховуючи його фізичний стан та вік.
Розвивати таланти та здібності учня.



Література:

1)     Закон України «Про загальну середню освіту».
2)     Положення про спеціальну загальноосвітню школу (школу-інтернат) для дітей, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку.
3)     Закон України «Про реабілітацію інвалідів в Україні».
4)     Державна типова програма реабілітації інвалідів» від 23.05.2007 р. № 757.
5)     Інструктивно-методичний лист МОН України «Організаційно-методичні засади здійснення комплексної реабілітації учнів (вихованців) у спеціальних загальноосвітніх закладах» від 04.08.2009 року 1/9 – 515
6)     Інструктивно-методичний лист «Про організацію роботи з розвитку слухового сприймання та формування вимови у школах (школах-інтернатах) для дітей глухих та зі зниженим слухом» від 13.07.2010 року №1/9 – 491.

Немає коментарів:

Дописати коментар